maandag 12 september 2011

Driehonderd Kernjuryleden geïnstalleerd (persbericht CPNB)

Bonita Avenue van Peter Buwalda, Congo van David van Reybrouck, Déjá vu van Esther Verhoef, Vaslav van Arthur Japin, Wij zijn ons brein van Dick Swaab en Zomerhuis met zwembad van Herman Koch zijn genomineerd voor de NS Publieksprijs 2011. Dit is zondag 5 september bekendgemaakt op Manuscripta, de feestelijke opening van het boekenseizoen in Amsterdam. De zes genomineerden - drie literaire werken, een spannend boek en twee non-fictie bestsellers - strijden met elkaar om de eretitel Boek van het Jaar 2011. Stemmen kan tot en met donderdag 13 oktober. Op maandag 17 oktober wordt het winnende boek bekendgemaakt.

De zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (juni 2010-juni 2011). Een selectiecomité van boekverkopers en bibliothecarissen maakte de keuze. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar kan stemmen op een van de zes genomineerde titels óf op een zelf gekozen, oorspronkelijk Nederlandstalig boek.

Publiek en Kernjury stemmen
Het publiek kan online stemmen via www.nspublieksprijs.nl. Daarnaast stemt een Kernjury bestaande uit driehonderd, jaarlijks wisselende, leden. De Kernjury werd zojuist in aanwezigheid van de auteurs (Koch en Swaab via Skype vanuit Beijing) geïnstalleerd. De stemmen van de Kernjury en die van het algemene publiek bepalen samen welk boek de NS Publieksprijs wint.

Over de NS Publieksprijs
De NS Publieksprijs is de enige Nederlandse boekenpublieksprijs van Nederland. Afgelopen jaar brachten 33.000 lezers hun stem uit. De prijs bestaat naast de eretitel Boek van het Jaar 2011, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een NS Altijd Vrij 1e klas-abonnement (á 5.490 euro).Vorig jaar won Op klaarlichte dag van Simone van der Vlugt. Eerdere winnaars zijn o.a. Het diner van Herman Koch, De overgave van Arthur Japin, Het zijn net mensen van Joris Luyendijk en Komt een vrouw bij de dokter van Kluun.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten