maandag 12 september 2011

'Wij zijn ons brein' door Dick Swaab (ca 150.000 woorden)

Het verhaal van je leven is het verhaal van je brein. Dat begint in de baarmoeder, waar de hersenen gevormd worden op een manier die bepalend is voor de rest van je leven. Dick Swaab volgt in Wij zijn ons brein de mens vanaf de conceptie tot en met de dood. Wat zijn de bedreigingen voor het kind in de baarmoeder? Hoe zit het met de hersenen van pubers, wat gebeurt er als je verliefd bent, hoe zijn homo- en heteroseksualiteit te verklaren en wat gebeurt er wanneer alzheimer toeslaat? De zin en onzin van therapieën, antidepressiva en alternatieve geneeswijzen, agressie, moreel gedrag en geloof, meditatie, hersenbeschadiging, psychische problemen en bijna-dood-ervaringen: alles wordt beschreven in Wij zijn ons brein. Na lezing van dit boek zul je beter begrijpen waarom je bent wie je bent.

Het brein is hartstikke in. Eerder las ik van de journalist Mark Mieras Ben ik dat, wat hersenonderzoek vertelt over onszelf. Buitengewoon interessant. Ik ben reuze benieuwd wat de wetenschapper Swaab allemaal weet te vertellen in 460 bladzijden.

Mijn mening
Wij zijn ons brein is een razend interessant boek dat je af en toe pakt om een stukje te (her)lezen over een onderwerp waarvan je meer wilt weten of waarin je even terug wil teruglezen hoe iets ook al weer zat. De overzichtelijke en uitvoerige inhoudsopgave maakt het boek extra toegankelijk. Het boek is meer dan een feitelijke beschrijving. Hier en daar is het polemisch en gaat Swaab in op wetenschappelijk discussies in het verleden waaruit dan blijkt dat hij het meestal bij het rechte eind had. De verschillende onderwerpen zijn doorspekt met aansprekende voorbeelden en zijn doorgaans zeer toegankelijk opgeschreven. Denk aan een prikkelende titel als: 'De vrije wil, een plezierige illusie' . De korte hoofdstukken worden dikwijls 'verluchtigd' met voorbeelden uit de praktijk. Mee redenerend met de heer Swaab zou je kunnen zeggen dat mijn keuze om zijn boek niet als beste van de zes te beschouwen grotendeels is vastgelegd binnen mijn genetische beperkingen. Fascinerend, dat wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten