maandag 12 september 2011

'Zomerhuis met zwembad' van Herman Koch (ca 112.000 woorden)

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Medische Tuchtraad. Over die Tuchtraad maakt hij zich niet echt zorgen: ‘Een schorsing van een paar maanden, daar komt het op neer. We kennen elkaar allemaal, meer zal het niet worden.’

Maar is het wel een medische fout? Marc had immers een rekening te vereffenen met zijn patiënt, die net iets te veel belangstelling toonde voor diens mooie vrouw Caroline. Of heeft het alles te maken met de gebeurtenissen in het zomerhuis waar het echtpaar Meier het gezin Schlosser had uitgenodigd?

In Zomerhuis met zwembad vertelt de hoofdpersoon met niets en niemand ontziende eerlijkheid hoe hij op dit punt in zijn leven is aanbeland. Het is het spannende, maar ook geestige verhaal over het recht op vergelding en het overschrijden van grenzen als de deuren naar een normale rechtsgang zijn dichtgeslagen.

Als één der laatsten van 16 miljoen Nederlanders heb ik deze zomer Het diner van Herman Koch gelezen, het boek waarmee hij echt bekend werd en de NS publieksprijs 2009 won. Zeer onderhoudend. 't Is dan ook geen zware opdracht om aan dit nieuwe boek te beginnen.

Zomerhuis met zwembad heb ik bijna in één ruk uitgelezen. Ik ben alleen tussendoor even gaan zwemmen, overigens niet geïnspireerd door het boek. Het vervelende van boekbesprekingen is dat je al gauw iets prijs geeft van de plot. 'Zomerhuis' is zo'n boek dat wordt gestuurd door de gebeurtenissen, een boek dat toewerkt naar een soort ontknoping, geen boek dat je, hoe goed ook geschreven, nog eens gaat herlezen. Dat laatste geldt voor mij trouwens voor de meeste boeken. Een mooie plot, overtuigende dialogen, humor en veel dubieuze medische wetenswaardigheden. Een boek dat je meeneemt op vakantie en dat een mooie aanleiding is om een dagje op de camping te blijven om het lekker uit te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten